A lenmagot eredetileg a ruhaiparban hasznosították, ebből készül a lenvászon. Egyes kutatások azonban bizonyítják, hogy már az ókorban is fogyasztottak lenmagot, gyógyító hatása és olajos mivolta miatt. Összeszedtem nektek a legelőnyösebb tulajdonságait ennek a “csodamagnak”. 🙂

I

Vitamin- és ásványi anyagokban gazdag

A, B, C, D és E vitamint is tartalmaz. Gazdag ásványi anyag tartalma is van, hiszen megtalálható benne a kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód és króm.

Wow, mindez egy picike magban!

I

Megóv a szív- és érrendszeri problémák kialakulásától

Megfelelő mennyiség fogyasztása esetén megvédi az ereket a káros zsírok lerakódásától. Mivel a magok hatása megegyezik az orvosok által felírt gyógyszerekével (magas koleszterinszintre), visszaszorítja a vérben lévő koleszterin értékét. Az Omega3 és 6 zsírsavaknak köszönhetően pedig csökken a vérrögök kialakulásának esélye, így csökkenti a szívinfarktus és agyvérzés bekövetkezését is.

I

Jó zsírokat tartalmaz

“Jó zsírok” alatt a rendkívül magas Omega3 és Omega6 zsírsav-tartalmára gondolok. Ezek a zsírsavak nélkülözhetetlenek a szív normál működéséhez, illetve az ízületek egészségéhez is hozzájárulnak. Fontos tulajdonságuk, hogy esszenciális zsírsavak (az emberi szervezet nem tudja előállítani), tehát mindenképpen táplálék útján kell bejuttatni a szervezetünkbe.

I

Társ a diétában

Magas rosttartalma miatt székrekedés ellen is kiváló “gyógyszer”, de segíti az emésztést és rendszeres fogyasztással pörgeti az anyagcserét.

Hogyan fogyaszd?

Bármilyen otthon készített sütemény tésztájába beleszórva, akár tetejét díszítve csodás hozzávaló. Reggeli zabkásába őrölt formában is kiváló, de salátákban is megállja a helyét!

Már bárhol lehet kapni lenmagolajat, mellyel süthetsz, így sokkal egészségesebb ételt kapsz a végén.

Teaként is fogyasztható: két evőkanálnyi őrölt lenmagot áztass egy bögre vízbe, ahol egy félóra alatt megduzzad, leszűrve, melegen fogyaszd!

Mivel mi anyagcsere-típusunk szerint táplálkozunk, melynek alapelve, hogy minden egyes étkezés a megfelelő arányban tartalmazzon szénhidrátot, fehérjét és zsírt, ezért fehérjeturmixban is szoktuk fogyasztani zsírként. Ennek az is előnye egyébként, hogy gyakorlatilag teljes étkezésnek felel meg így a fehérjeturmix is, tehát sokkal laktatóbb! 🙂

Hol kapható?

Már bármelyik bio-boltban, de akár nagyobb boltokban is beszerezheted és az ára is baráti! 🙂