Ha szeretnél választ kapni olyan kérdésekre, mint hogy mi vezetett az AfterWork létrehozásához, kinek és miért ajánljuk és mi a program elsődleges célja, nincs más dolgod, mint lejjebb görgetni.

 

Miért AfterWork?

Amíg az R-med Akadémia iskolapadját koptattam a TRX és Funkcionális tréning tanfolyamokon, azon tűnődtem, hogy van-e alternatíva azok számára, akik törődni akarnak a testükkel, tartásukkal, kinézetükkel, de nem akarnak 120-as pulzussal bemelgítve 50 percen keresztül egy ámokfutó karmai közé kerülni. Akiknek fontos, hogy folyamatosan kontrollált mozgást végezzenek, de a konditermek atmoszférája ellenszenves hatást kelt bennük. Akik úgy érzik, majd otthon mozognak, de a sokadik próbálkozás után is kudarcba fulladt a próbálkozásuk…

Pozsonyi Zsolt és Benkovics Edit szemléletmódja egy új dimenzióba helyezte a nagybetűs EDZÉS-ről alkotott nézeteimet. Megtanultam tőlük, miért nagyon fontos a helyes tartás, és milyen hihetetlenül káros, ha valaki a görnyedt tartására „rágyúr” a fitneszteremben.

Megértettem, hogy miért elengedhetetlen a core izmok erősítése és hogy okoz ennek hiánya az egész testben komoly fájdalmakat, diszbalansz érzést. Azt is megértettem, hogy nem szabad csak a központi izmokkal foglalkozni, hanem olyan mozgásmintákat kell gyakoroltatni, amelyek a test minden izomláncát erősítik, aktiválják. A fentiek tudatában kapta a program az AfterWork nevet és a logo is igyekszik kifejezni a tartás megváltozását 8 óra munka után.

 

Kinek ajánlott az AfterWork?

Tudtam tehát, hogy mibe szeretnék belevágni Petrával: a fentieket szerettem volna egy egységes, folyamatos progressziót biztosító koncepcióba helyezni. De kinek is javasoljuk ezt a fajta edzést?

 

1. Korosztály

  •  Mivel egy alacsonyabb intenzitású programról van szó, nem tudnék kizárni egy korosztályt sem.
  • A gyerekek és a fiatal felnőttek természetesen a pörgősebb, mozgalmasabb dolgokat szeretik, ezért azt mondanám, hogy a program 23 éves kortól egészen 230 éves korig ajánlott.

2. Foglalkozás, életvitel

  • Az AfterWork leginkább az ülőmunka okozta bántalmak és tartáshibák megszüntetésére, a jó közérzet és a helyes és természetes tartás kialakítására alkalmas, tehát ha a munkavégzés során  ülnöd kell, a program Neked szól!
  • Olyanok számára, akik régebb óta nem sportolnak rendszeresen és szeretnének újra beállni sportolni a barátokkal, egy remek alapozó program lehet, ahol felkészítjük a testet a fokozott igénybevételre. Ez nagyban csökkenti a későbbi sportsérülések kockázatát.
  • Fizikai munkát végzők számára, akiknek fáj a hátuk, derekuk, zsibbad a karjuk, lábuk. Kifejezetten ajánlom ennek a szegmensnek, mert a testük a pénzkereset egyetlen forrása, ha megsérül, (porckorong, csigolya bántalmak) akkor nagy lehet a baj.

dancing-office-people

3. Mi vár rád, ha eljössz?

Olyan gyakorlatokon törtük a fejünket, amelyek bárki számára végezhetők, élvezhetők és közepes intenzitású terheléssel járnak. Végül, a TRX Sports Medicine képzésen arra kellett rájönnünk, hogy a TRX az az eszköz, ami nem csak HIIT (magas intenzitású intervall edzés) formában különlegesen hatékony, hanem a rehabilitációban és a prehabilitációban is. A gyakorlatok egyszerűbb és nehezebb változatainak megismerése és a tény, hogy akár gyakorlás közben is növelhető, vagy csökkenthető a terhelés, meggyőzött arról, hogy nincs ennél hatékonyabb eszköz a koncepciónkszámára. Ezzel ugyanis teljesen személyre tudjuk szabni a terhelést.

491

Mi fog történni tehát, ha eljössz? Egy következetesen felépített, TRX-szel és eszköz nélkül végzett gyakorlatokból álló, igényeidre szabott, korrekciós edzésprogramot, amelynek hatására kialakul tested stabil bázisa, a berövidült izmaid megnyúlnak, a megnyúlt izmaid megerősödnek… tartásod pedig tükrözni fogja mindezt.

 

Összefoglalva

az AfterWork nem az oly divatos zsírégetést tűzte ki céljául (bár kivédhetetlen velejárója a formálódás), hanem az egészséges tartás kialakítását. A tartás ugyanis árulkodik „hordozója” magabiztosságáról, vagy épp annak hiányáról. Sokan jellembéli vonatkozásokat is tulajdonítanak neki (egyenes jellem). De ami a legfontosabb: a tartáshibáknak súlyos kórképek, állandó-visszatérő fájdalmak kialakulásában óriási szerepe van! Olvasd el többi blogunkat is a témában:

Pár gondolat a vállfájdalmakról>>
Derékfájás, hétköznapjaink mumusa>>
Mi az a hanyag tartás?>>

A program alapvető célja gerincünk tartóizmainak megerősítése, a tér minden irányában és minden izomlánc aktiválásával, és egy egészségesebb, funkcionális izomzat kialakítása.

A számítógép előtt ülsz egész nap? Mikor hazaérsz, fáj a derekad? Reggel arra ébredsz, hogy fáj a nyakad, vagy a vállad? A tükörbe nézve görbének látod magad, tartásod erőtlen és gyenge?